O3 czym się różni silnik 1.2 TSI 63 KW od 77 KW

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dig Dug
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1306
    • Seat

Maicroft, Generalnie od początku dywagacji brane są pod uwagę 85KM 5b lub 105KM 6b. O przejściówce 105KM 5b nikt chyba nie dyskutuje.

=Walter=, Sprzedawczyni po minucie rozmowy z tobą wyczuje na co jesteś nastawiony, czy na wypas 1.8 czy na podstawę 1.2 i wtedy słodzi ci jak najwięcej, zebyś się nie zastanawiał tylko kupił. Ona ma w d.... twoje zadowolenie. Jak wyczuje, że wahasz się czy wziąć bogatsze wyposażenie czy nie, to spróbuje cie naprowadzać na droższe, ale wierz mi, nic dla Ciebie, wszystko w imię sprzedaży.

Dwa, to nie trzeba mieć "syndromu Lamborgini" by przekonać się że jedni jadą i wyprzedzają , a ty masz obawy czy zdążysz wyprzedzić. Niestety są to obawy uzasadnione.
    Ja dzisiaj sprawdziłem ile mi moja F2 idzie 60-100 na 4 biegu. Wyszło mi tak pełne 10 sekund. Na 5 biegu 80-120 mam gorzej bo 16 sekund. Jest to odpowiednio 3 i 6 sekund różnicy do Rapida 1.2 TSi czy Fabii 1.6TDI, którym jeżdżę/jeździłem i wg. mnie to dramat. Nie powiem, bo jako miejskie wozidełko jest OK, ale na trasie to inna liga.
    Najlepiej niech się koledzy z dylematem zakupowym przejadą i później napiszą jak to wygląda. A co kupią to ich sprawa, nikt nie będzie nikogo napiętnował. Dla mnie 85KM i do tego 5b skrzynia jest ewidentnie za mało, ale to jest tylko moje zdanie.
    Była O1 jest F2.

Komentarz

• lukaszc2
      Rider
      • 2013
      • 376

Zamieszczone przez Dig Dug
      Inaczej przy obrotach 3000 85KM ma niecałe 130km/h, a 105KM 6b ma 140km/h. Tak więc różnica jest.
      Tu się kolego mylisz mam 85 km i przy 3000 obrotów silnika jest 140 km/h (licznikowe).

[ Dodano: Pią 07 Mar, 14 23:02 ]
      Zamieszczone przez oskar12345
      To co mnie zdziwilo to napisali ze ten silnik 1.2 TSI 105KM na dystansie 40tys km potrzebowal az 4 litry oleju na same dolewki... hmm wydaje sie strasznie duzo - przez pierwsze 15 tys km dolali jakies 3 litry oleju, u was tez silnik bierze tak duzo oleju?
      Może te 105 KM tyle biorą (żart) mam 85 KM przejechałem ponad 18000 km i nie dolałem od nowości więcej niż 0,5 litra oleju (utrzymuje max).
      Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• =Walter=
        Classic
        • 2014
        • 30

Witam.
        Dig Dug, zgadzam się z Tobą w 100%. Jeżdżę tym na co miałem a dodatkowo, że nie rozczarowałem się zakupem (bo to co słyszałem pokryło się z tym co kupiłem i doświadczyłem), to bardzo miłe i jestem zadowolony. Ja również radzę mocniejszy silnik i skrzynię 6 o czy napisałem do kol. Grzesk, cyt: "... to postaw na silnik i skrzynię 6, bo tym się jeździ, a nie podłokietnikiem". Gdybym miał na wybór silnik - wyposażenie, wybrałbym silnik. Niestety, miałem na Rapid 105 czy Octavia 85, i myślę, że jeżeli ktoś stoi właśnie w świetle takiego wyboru (B+ czy C+) bo trzymają finanse, to chyba dobra alternatywa i nie będzie żałował. Kupi bezpieczne auto, przestronne, i jeżdżące lepiej niż gorzej. Co do jazd próbnych, tu jest problem. 85 O3 nie ma do testów. Ja również wcześniej jeździłem wszystkim oprócz tej. Po prostu ciężko ją potem sprzedać jako używkę demo.
        Pozdrawiam i dzięki za miłe dyskutowanie.

Lukaszc2, potwierdzam. Sprawdzałem to na pierwszej trasie, przy 3 000 jest 140.

Komentarz

• Artur79m
          Classic
          • 2014
          • 10

Zrobiłem zdjęcia na potwierdzenie, może ktoś zrobić takie same w silniku 105 z 5b i 6b i np. w 1.4 i 1.8 ?
          Załączone pliki

Komentarz

• Dig Dug
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1306
            • Seat

=Walter=, OK. Ja się nie będę spierał, bo ja oceniam to z filmów z neta i mi wychodziło, że 105 KM 6b ma jakieś 2700-2800 obr, a 5b lekko przekroczone 3000, jakieś 3100-3200, film czasem kręcony pod kątem a ponadto o tych obrotach pisał jeden gość na forum Rapida, że 5b 85KM ma 130, a 6b ma 140 przy 3000 obr.

Takie zdjęcia to już coś Jeszcze zrobicie 105KM 6b i sprawa będzie rozwiązana.

Ja mam filmiki z Rapida 105KM, te przyśpieszenia 60-100 i 80-120, ale długie i nieobrobione więc nie zamieszczę, chyba że poczytam jak pociąć na kawałki i przesłać. Wtedy brakowałoby filmiku z Rapida 85KM i byłoby gites. Porównanie przynajmniej silnik do silnika.
            Była O1 jest F2.

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Zamieszczone przez Dig Dug
              Rapid 1.2 TSi 105KM 6 b -
              60-100 4 b - 7 sekund
              80-120 5 b - poniżej 10 sekund
              dla silnika 85KM i 5b wg. sprawdzeń w necie, jest to odpowiednio 9 i 12 sekund.
              To dobre wyniki ma ten 85ps bo byl test Fabii z 1.2 TSI 86ps i wyszło 80-120 4 i 5 bieg odp 11.3 i 16.2.
              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Dig Dug
                L&K
                S_OCP Member
                • 2005
                • 1306
                • Seat

paweł2, Dziwne, bo 16 sekund na 5b mam moją F-2, a różnica w stosunku do 1.2TSi jest znaczna w momencie.

Ja liczę oglądając filmik w necie. Liczę tak samo jak jadąc autem, więc robię to z błędem, ale raczej stałym, więc wartość porównawczą to moje liczenie ma. Zresztą w najgorszym razie mylę się o sekundę, a tu różnica 4 sekund, więc dużo. Chyba, że F-2 ma inne przełożenia niż Octavia.
                Była O1 jest F2.

Komentarz

• Przem78
                  Rider
                  • 2013
                  • 561

Zamieszczone przez Artur79m
                  w 1.4
                  W 1.4 przy licznikowych 160 km/h (w/g GPS 154 km/h) jest równo 3.5 krpm
                  w tym temacie moje zdjęcia, łącznie ze spalaniem i temp oleju
                  TUUUUUU

BTW. czy w 1.2 jest inny maxi dot ?? bo u mnie jest zupełnie inaczej
                  Pozdr. Przemek

Komentarz

• greg505
                    L&K
                    • 2013
                    • 1239

W 1.8 przy 140 jest rowniez ok 3000rpm (na ostatnim biegu)
                    Black magic

Komentarz

• szplukasz
                      Ambiente
                      • 2013
                      • 111

W RS tsi też przy 140 km/h jest 3000 obrotów Takie samo zestopniowanie skrzyni przy 105 i 220 km?

Komentarz

• grzesk
                        Rider
                        • 2010
                        • 296

Zamieszczone przez Przem78

BTW. czy w 1.2 jest inny maxi dot ?? bo u mnie jest zupełnie inaczej
                        W każdej wersji silnikowej O3 Maxi-Dot wygląda tak samo czy to czarno-biały czy kolorowy.
                        To co widziałeś na zdjęciach w tym temacie to miałeś przykład zegarów bez Maxi-Dot'a ze zwykłym wyświetlaczem i podstawowym komputerem.
                        SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• Przem78
                          Rider
                          • 2013
                          • 561

Zamieszczone przez grzesk
                          To co widziałeś na zdjęciach w tym temacie to miałeś przykład zegarów bez Maxi-Dot'a ze zwykłym wyświetlaczem i podstawowym komputerem.
                          THX wszystko jasne 8)
                          Pozdr. Przemek

Komentarz

• lukaszc2
                            Rider
                            • 2013
                            • 376

w 1.4
                            Dokładnie tyle samo co w 5 biegowej skrzyni w silniku 85 KM

[ Dodano: Sob 08 Mar, 14 23:37 ]
                            Zamieszczone przez szplukasz
                            Takie samo zestopniowanie skrzyni przy 105 i 220 km?
                            Dokładnie tak a 5 bieg w 85KM to to samo przełożenie co 6 w 1,4 i 1,8.

A tak w ogóle dzisiaj po przejechaniu 400 km naszymi drogami (bez autostrad i ekspresowych) zanotowałem średnie spalanie 5,3 litra na 100 km pewnie jakbym nie przekraczał 90 było by poniżej 5.
                            Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Przem78
                              Rider
                              • 2013
                              • 561

Zamieszczone przez lukaszc2
                              zanotowałem średnie spalanie 5,3 litra na 100 km pewnie jakbym nie przekraczał 90 było by poniżej 5.
                              Jak mnie się nie spieszyło to kiedyś jadąc za TIR'em (równo 85 km/h przez 40 km) wykręciłem 4.9 :diabelski_usmiech akurat jechałem do serwisu na wymianę oleju to wszyscy przyszli zobaczyć a teraz założyłem szersze felgi 8' i opony letnie i spalanie poszło o prawie litr do góry wynik z dzisiaj z trasy 6.3 L/100km V śr 67 km/h dystans 137 km (na zimówkach też 225/17 tylko felga 7' spalanie z tego samego odcinka, przy podobnych prędkościach i też w weekend 5.6 w/g komputera) dane są w miarę wiarygodne bo jeżdżę co tydzień na tej trasie

P.S oczywiście zmieniły się trochę parametry przy feldze 7' GPS wskazywał odchyłkę ~ - 6 km/h, przy feldze 8' odchyłka spadła do ~ - 3 km/h
                              Pozdr. Przemek

Komentarz

• grzesk
                                Rider
                                • 2010
                                • 296

Zamieszczone przez lukaszc2
                                w 1.4
                                Dokładnie tyle samo co w 5 biegowej skrzyni w silniku 85 KM
                                No to jeszcze niech ktoś sprawdzi wersję 105 KM na 6 biegu

Komentarz

• lukrys
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 435

tak jak obiecałem wrzucam filmik
                                  1,2 TSI 85km

Komentarz

• Artur79m
                                    Classic
                                    • 2014
                                    • 10

ogień ja moim jeszcze nie przekraczam 3 tys obrotów...

Komentarz

• Himenek
                                      Rider
                                      • 2014
                                      • 412

od 20 do 100 wychodzi jakieś 10,5 sek z filmiku, szału nie ma

Komentarz

• grzesk
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 296

Zamieszczone przez Himenek
                                        od 20 do 100 wychodzi jakieś 10,5 sek z filmiku, szału nie ma
                                        To zależy co kto oczekuje. Ty masz 2.0 TSI więc nie ma co porównywać ale np. dla osoby takiej jak ja gdzie moje obecne auto ma ponad 15 sekund do 100 km/h to i tak jest różnica nie mówiąc już o elastyczności.

Komentarz

• Himenek
                                          Rider
                                          • 2014
                                          • 412

nie no jasne, do samego miasta wystarczy, gorzej przy prędkościach powyżej 120 km/h

Komentarz

• lukrys
                                            Rider
                                            • 2013
                                            • 435

Panowie powiem tak do prędkości 160km/h nie ma problemu ale pozniej już autko słabo przyśpiesza. Tylko znowu nasuwa sie pytanie czy często będziemy jeżdzili takimi prędkościami;P

Komentarz

• Artur79m
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 10

Wczoraj wykonalem jazdę: Katowice, Koniaków, Szczyrk, Bielsko, Katowice. Jazda normalna (do 130 km/h) Spalanie wg komputera 4.9 - 5.0. Dziś sprawdzę jak to się ma do rzeczywistości.
                                              Tak jak pisałem jestem miło zaskoczony osiągami, prowadzeniem i wyposażeniem jak za tą cenę.

Artur

Komentarz

• paweł2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1405

Zamieszczone przez lukrys
                                                Panowie powiem tak do prędkości 160km/h nie ma problemu ale pozniej już autko słabo przyśpiesza.
                                                Ile ma do 160?
                                                obstawiam 35-40s.
                                                A 0-100 te 12-12.5 jest do zrobienia.
                                                Mowa oczywiscie o 1.2 85ps.
                                                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Dig Dug
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 1306
                                                  • Seat

Ludzie, a wy dalej swoje :|

Dajcie filmik 60-100 i 80-120 na 4 i 5 biegu. :diabelski_usmiech
                                                  Była O1 jest F2.

Komentarz

• Artur79m
                                                    Classic
                                                    • 2014
                                                    • 10

Dziś sprawdzone na dystrybutorze - ta sama stacja. Zrobione 351 km, wlane 18,5 litra. Spalanie na komputerze: 5,3.

Komentarz

Pracuję...